Kleine konijntjes

hallo

ik heb samen met mij vriendin een een wit konijn in een bos gevangen
dit konijn is heel tam en ik heb het nu ongeveer een week. daarjuist heb ik ontdekt dat mijn konijn kleine konijntjes heeft gekregen. Alleen zijn er al Drie gestorven maar ik denk dat er nog twee of drie leven. mijn vraag is nu wanneer mag je deze konijntjes aanraken ?

groetjes

[size=8pt]Aangepast door Bente: naam verwijderd om de privacy te beschermen[/size]
Het is best dat je nog enkele dagen wacht met in het nest te kijken. Konijnen zijn hier zeer gevoelig aan, de kans bestaat dat ze het nest in de steek laten nadat jij er in hebt gekeken.

Na enkele dagen kan je eens een kijkje nemen, dit doe je als volgt:
Neem je konijn uit het hok (zodat deze niet ziet wat je doet), ga met je handen over het konijn zodat deze (voor een stuk dan toch) de geur van je konijn overnemen. Nu kan je rustig even in het nest kijken om te zien of alles nog in leven is. Je kijkt best niet te langen, gewoon even kijken hoe het er mee gaat, nest terug toe leggen en je konijn weer in het hok plaatsen.

Wanneer je de konijntjes mag aanraken. Hier kan ik niet echt een leeftijd op plakken, maar je kan hier best zeer voorzichtig mee omgaan. De eerste dagen moeten de konijntjes nog veel rusten. Zodra ze wat ouder zijn, vacht hebben en al meer op een konijn beginnen te lijken kan je ze aanraken.
Ik wil hier toch even op reageren.

Nestcontrole:
Als het nestje jongeborenen ontdekt wordt moet er nestcontrole gedaan worden. Zorg dat je handen warm zijn!
Het beste kun je even wat nestwol tussen je handen wrijven, de moeder aaien of even met je hand door de mestplek van de moeder gaan zodat je geen vreemde geuren aan de jongen afgeeft. Voel voorzichtig met 1 vinger aan de jongen. Zorg dat het nest intact blijft! Voel of de jongen warm zijn. Als er een dood jong bij is, zal het meestal onderop liggen, en koud zijn. Dit jong moet verwijderd worden. Soms zijn er jongen buiten het nest terechtgekomen. Deze moeten snel bij de andere gelegd worden, in het warme nest. Verder het nest met rust laten.

Maak je ook geen zorgen als je de moeder niet op het nest ziet zitten. Dit is heel normaal. Een moeder zorgt geen 24u per dag voor haar jongen. Enkel om ze te voeden gaat ze op het nest zitten, dit gebeurt twee maal per dag, vaak heel vroeg ’s morgens en heel laat ’s avonds. De rest van de dag zal ze niet naar de jongen kijken.

Tweede nestcontrole:
Om te weten of alles goed gaat moeten de jongen na twee dagen gecontroleerd worden. Bij deze tweede controle kan ook het nest geïnspecteerd worden op de aanwezigheid van dingen die er niet horen te liggen.
Weer de hand even door de mestplek, het nest beslist niet verstoren, en voorzichtig één voor één de jongen bekijken. De buikjes moeten mooi rond zijn. Als de buikjes mooi rond zijn, de jongen verder met rust laten en moeder konijn haar werk laten doen. Baby konijntjes zijn praktisch de hele dag heel stil, als ze onrustig zijn en veel piepen dan krijgen ze niet genoeg voedsel. Als de buikjes slap en rimpelig zijn, krijgen de konijntjes niet of niet genoeg voeding. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de moeder te jong is. Ze zullen handmatig gevoed moeten worden.
Een moederkonijn moet niet gedwongen worden om bij het nest te blijven, ze moet zich gewoon vrij kunnen bewegen (in het hok natuurlijk). Als er na twee dagen gecontroleerd is of de baby’s genoeg voeding krijgen, moeten daarna de moeder zowel als de baby’s helemaal met rust gelaten worden.

Een gouden raad: HAAL DE MOEDER NIET UIT HET HOK!!!
Er zijn voedsters die zeer agressief kunnen reageren als ze met jongen zitten, ook al waren ze voorheen engeltjes.
Ik heb hier zo een dame zitten: Schat van een dier als ze geen jongen heeft (ligt dan regelmatig op men schoot te slapen), maar owee als ze jongen heeft. Ze valt je handen zonder nadenken aan en daar kan je ook lelijke littekens aan over houden.

Het beste is dat je gewoon laat zien wat je doet. Dit is vaak beter dan dat je ze uit het hok haalt en nadien weer terug plaatst. Ze zal zowiso merken dat er iemand aan het nest geweest is. 2Als ze weet dat het een "vertrouwenspersoon" geweest is dan zal ze er niet zoveel problemen van maken.

Wanneer jongen vlak na de geboorte sterven heeft dat vaak te maken met hun eigen gezondheid. De moeder gaat ook selectief te werk gaan om de kleintjes te voeden. De "zieke" aat ze aan de kant laten liggen waardoor deze sterven.

Voor het echt vastnemen word hier de volgende regel gehanteerd:
Wanneer de oogjes open gaan (dag 10 ongeveer - dag 13 moeten de oogjes echt open zijn) mag je ze voorzichtig (onder toezicht van de moeder) even vasthouden.

Groetjes Orinake
Cavia - Konijnen - Hamsteropvang en noodopvang Chins
http://thysmanshoeve.fanne.be
Cavia - Konijnenstal Quenya
http://Quenya.fanne.be
Inspectielid Vlaamse Vereniging Voor Dierenbescherming